Antalya, Dünyanın dört bir tarafından gelen turistlere ev sahipliği yapan şehir , Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerindendir. Antalya denilince akla ilk olarak deniz, kum, güneş gelse de Antalya Türkiye’de en çok antik kent bulunan illerdendir.
1. Aspendos :
Aspendos, muhteşem antik amfi tiyatrosuyla dünyaca tanınmaktadır. Yunan efsanesine göre, Truva Savaşı’ndan sonrası Pamphylia’ya gelen kahraman Mopsos önderliğindeki Argive kolonicileri tarafından kurulmuştur.
Aspendos’ta en çok dikkat çeken yapı yaklaşık 12.000 kişilik, çok iyi korunmuş amfi tiyatrodur.
2. Kaleiçi:
Kaleiçi, Antalya kent merkezinde yer almaktadır. Eski Antalya evleri, restoranlar, deniz ve kara surları tarafından kuşatılan tarihi yapılarıyla, Antalya’nın en çok turist çeken bölgelerden biridir.
3. Karain Mağarası:
Karain Mağarası, Antalya’ya 27 km uzaklıkta ve Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Yapılan kazılardan, bölgenin binlerce yıl kadar önce de yerleşim yeri olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye’nin içinde yaşanılmış en büyük mağarasıdır.
4. Antalya Hayvanat Bahçesi:
Antalya, Hayvanat Bahçesi, Hayvanat bahçesi oldukça geniş alana kurulu olup 100 türden 856 adet hayvan çeşidi bulunmaktadır.
5. Termessos Antik Kenti:
Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerindendir. Kent, Anadolu’nun en eski uygarlıklarından Luvi’lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuştur. Doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir yerdir.
6. Düden Şelalesi:
Düden Şelalesi, Antalya il merkezinin yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Şelale şehri simgeleyen tabiat güzelliklerindendir.
7. Alanya Kalesi:
Alanya Kalesi, Anadolu’yu süsleyen kalelerden günümüze kadar ayakta kalabilen en iyi korunmuş kalelerden biridir. Yazıtlı kapılarıyla da Selçuklu sanatını yansıtan bir açık hava müzesi görünümündeki kalenin bugünkü ihtişamına Selçuklular zamanında kavuşmuştur.
8. Muratpaşa cami :
Muratpaşa cami, Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından 1570 de yaptırılmıştır. Antalya’nın Muratpaşa Mahallesi ismini bu camiden almıştır.
9. Saat Kulesi ve Kesik Minare :
Kesik Minare, Bir Roma tapınağı iken ,önce Kilise , sonra Camiye dönüşen 2 bin yıllık bir yapıdır. kalenin üzerinde yükselen Saat kulesi diğer illerdekine benzemeyen farklı bir yapıdır.
10. Antalya Müzesi:
Antalya müzesi, Türkiye’nin en büyük müzelerinden olup açık hava galerisi ve 13 teşhir salonu vardır. 7.000 metre kare alanakurulu olan müzede sergilenen eser sayısı 5 000 kadardır. Yaklaşık 30 000 eser ise müzede sergilenmeden korunmaktadır.
ANTALYA’NIN MEŞHUR LEZZETLERİ:
- Kabak Çiçeği Dolması
- Nohutlu Hibeş
- Toros Salatası