Otomobilinizle Seyahate Çıkmadan Önce Kontrol Edilmesi Gerekenler

Tatil süresince ya da çıktığımız yolculuk ve seyahatlerimizde yolda kalmayı hiçbirimiz istemeyiz. Beklenmedik bir anda aracımızdan kaynaklı bir sebeple yolda kalmak hepimizin kabusudur. İşte bu kabusla yüz yüze kalmamak için, aracınız ile uzun yola çıkmadan önce bazı basit kontrolleri yapmamız ya da yetkili kişilere yaptırmanız gereklidir. Aracımızın periyodik bakımlarını düzenli yaptırmanın yanı sıra, bazı fiziki kontrolleri de yapmamız gereklidir. Çünkü uzun yolda aracımız şehir içi trafiğine oranla daha fazla zorlanacağından, yola çıkmadan önce; yağ seviyesini, sıvı kaçağı (su, yağ vb.) olup olmadığı kontrol edilmeli, frenler, lastikler, farlar, sinyal araçları, silecekler fiziksel olarak kontrol edilmelidir.

Otomobilinizle Seyahate Çıkmadan Önce Kontrol Edilmesi Gerekenler:

1. Motor Yağı Kontrolü:

Motor yağlamasının doğru yapılabilmesi için aracın yağ seviyesinin belirtilen aralıkta olması gerekir. Eski ve yüksek kilometreli araçlarda daha sık görülen yağ yakma sorunu olan araçlar da özellikle uzun yola çıkmadan önce kontrol edilmeli ve bagajda yedek yağ bulundurulmalıdır.

2. Soğutma Suyu Kontrolü:

Uzun yola çıkmadan önce aracınızda kontrol etmeniz gereken bir diğer konu antifriz ve soğutma suyu kontrolü: Araçların hemen hemen tamamında soğutma suyunun eksilmesinde uyarı verir ancak gene de kontrol etmekte fayda var.

3. Fren Sistemi Kontrolü:

Fren tertibatı oldukça önemli, her aracın belirli kilometrede firen balataları değişir ve fren yağı kontrol edilir. Gene de aracınızda frenleme ile ilgili durma mesafesinde sorun olmasının yanında sürtünme sesi gibi belirtilerde de servise göstermekte fayda var.

4. Lastik Hava Basıncı Kontrolü:

Aracınızın lastiklerinin seyahatiniz boyunca size sorun çıkartmaması için yedek lastik dahil fiziksel olarak hasar alıp almadığını kontrol edin ve diş derinliğini kontrol edin.
Lastik basınçlarını kontrol edin: her araç için önerilen lastik basınç değeri kapı içlerinde ya da kullanım kılavuzunda mutlaka yazmaktadır. Lastik basıncı aracınızın tüm sürüş dinamiklerini değiştireceğinden önerilen basınç değerlerine ayarlamak oldukça önemlidir.

5. Rot-Balans Ayarının Kontrol Edilmesi:

Rot-balans ayarı belirli periyodlarda yapılması gerekir, özellikle yaz-kış lastiği değişimlerinde mutlaka yapılmalıdır.
Rot-balans ayarı bozukluğu nasıl anlaşılır: aracın sağa, sola çekmesi, direksiyonda titreme olması aracınızın rot-balans ayarında bir sorun olduğunun göstergesidir.

6. Cam Suyu ve Sileceklerin Kontrolü:

Yolculuk esnasında eskimiş iyi silmeyen silecekler ve cam suyunun olmaması can sıkıcı olabilir yola çıkmadan önce kontrol edilmesinde fayda var.

7. Arabanızı Temizleyin:

Aracınızla uzun yola çıkmadan önce özellikle sürüş güvenliğiniz için, aynalar camlar temizlenmeli. Araç içi genel temizlik yapılarak daha temiz daha huzurlu bir yolculuk sağlanabilir.

8. Çocukların Zaman Geçirebileceği Eşyaları Unutmayın:

Çocukların yol boyunca sıkılmamaları için sevdiği oyuncaklarını ya da onları yolculuk boyunca sıkılmamalarını sağlayacak her şeyi yanınıza almaya unutmayın.

9. Yolculuğa Özel Sevdiğiniz Müziklerinizi Hazırlayın:

Yolculuk sırasında müzik dinlemek vazgeçilmez ritüellerden biridir 😊 internet üzerinden müzik dinleye bildiğiniz bir aracınız yoksa, yolculuk öncesi müziklerinizi hazırlamakta fayda var.

Not: Yolculuğunuz boyunca bana bir şey olmaz demeyin; Hız limitlerine uyun, mola verin, uykusuz ve alkollü araç kullanmayın.