Bolu gezilecek yerler bakımından oldukça popüler bir destinasyon çünkü İstanbul’dan ve Ankara’dan günü birlik; Bolu, Yedigöller, Abant Gölü, turları neredeyse her mevsim düzenleniyor ve fiyatları da oldukça uygun.
Bolu’nun nüfusu 2016 TÜİK verilerine göre merkez nüfusu:195 209 toplam nüfusu: 299 896 kişi olarak sayılmış.
Bolu’nun ilçeleri: Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben, Yeniçağa olmak üzere 8 adet ilçesi bulunuyor.
Gelelim Bolu’da gezilecek yerlere:
1. Abant Gölü:
Bolu merkeze 35 km uzaklıkta bulunan Abant Gölü, 1350 metre ve toplam 125 hektara yakın bir alanı kaplamaktadır.
Tabiat Parkı florasına dahil toplam 672 takson ve 150 liken türü kaydı vardır. Bu taksonlardan 51’i endemiktir.
Dünyada eşi bulunmayan “küçük taraklı semender”, “Abant Fındık Faresi” ve “Abant Alası” Abant gölüne özgü türlerden bazıları. Yazının başında da söylediğim gibi Abant Gölüne günü birlik ve 1 gece konaklamalı turlar bulmak mümkün.
2. Yedigöller Milli Parkı:
Bolu’nun 42 km. kuzeyin de 1600 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzasın da Sazlıgöl, Deringöl, Seringöl, Küçükgöl, Nazlıgöl, İncegöl ve Büyükgöl olarak 7 göl bulunmaktadır.
3. Akkayalar Travertenleri:
Bolu’ya 10 km. uzaklıkta bulunan travertenler, “Bolu’nun pamuk kalesi” olarak adlandırılmaktadır. Yemyeşil bitki örtüsü içinde beyaz travertenler görülmeye değer.
4. Gölcük Tabiat Parkı:
Bolu ili sınırları içindeki tabiat parkı, il merkezine 10km uzaklıkta ve yaklaşık 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Yürüyüş parkurları, seyir terasları ve piknik alanları ile Bolu gezilecek yerler listemizdeki keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden birisidir.
5. Göynük Evleri:
Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, il merkezine yaklaşık 120 km uzaklıkta bulunuyor. Tarihi Türk evleriyle meşhur olan ilçe de bulunan evler genellikle bir veya iki katlı, içten merdivenli olarak yapılmış ve Bolu’ya yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmelisiniz.
6. Kartalkaya Kayak Merkezi:
Köroğlu dağları üzerinde yer alan kartalkaya 2000 metre yükseklikte bulunuyor ve Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biridir.
7. Akşemseddin Türbesi:
Fatih Sultan Mehmed’in hocası olarak bilinen Akşemseddin’in sandukasının bulunduğu türbe,
1464 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
8. Bolu Müzesi:
Bolu şehir merkezine 1975 yılında, Bolu ve çevresindeki eserleri sergilemek ve korumak amacıyla kurulan müze de toplamda 17 000 eser bulunur. Arkeoloji ve etnografya salonu oldukça zengindir. Sikke bölümünde;, gümüş, altın ve bronz sikkelerden oluşan geniş bir sikke koleksiyonu mevcuttur.
9. Sülüklü Göl Tabiat Parkı:
Mudurnu’nun 50 km. uzaklıkta bulunan Sülüklü Göl de; sarıçam, karaçam, kayın, saplı meşe, göknar, sapsız meşe, palamut meşesi, kavak, , kızılağaç gibi bir çok türün de bulunduğu bölge adeta cennetten bir parça.
Bolu’da Ne Yenir?
Bolu deyince akla gelen ilk şeylerden biri de Bolulu Aşçılardır. Haliyle dünyaca ünlü aşçılarımızı yetiştiren Bolu’nun yemekleri de harikadır.
Şimdi bu harika yemeklerden bazılarını tanıyalım.
- Abant kebabı
- Ovmaç çorbası
- Kartalkaya kebabı
- Yedigöller kebabı
- Bolubeyi tatlısı
- Mengen pilavı
- Bolu köftesi
- Kaldırık dolması
- Kabaklı gözleme
- Kedi batmaz
- Bolçi