Adıyaman, tarihin en eski yerleşim yerlerinden biridir.
Bölge tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve tarihi kalıntılarıyla görülmeye değer bir şehirdir.

ADIYAMAN

1. Nemrut Dağı Milli Parkı:

İl Merkezine direkt 88 km,Kahta ilçesine 42 km, Arsameia Antik yolu üzerinden 74 km uzaklıktadır. Dünya harikası olan bu heykeller, Toros sıradağları üzerinde 2200 metre yükseklikte, Fırat Nehri geçitlerine ve ovaya hakim bir tepe üzerindedir.
Kommagene Kralına yapılan anıt mezar üzerinde kırma ve çakıl taşları biriktirilerek bir tümülüs oluşturulmuş ve tümülüsün üzerine tanrıça heykelleri, aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır.

Nemrut Dağı Milli Parkı

2. Ulu Camii :

Adıyaman’ın merkezinde bulunan cami, Dulkadiroğulları Beyliği zamanında yapılmış ve ilerleyen zaman içerisinde çok kez restore edilmiştir.

Ulu Camii

3. Adıyaman (Hısn-I Mansur) Kalesi:

Adıyaman merkezinde bulunan kale 25 m yükseklikte yığma höyük üzerine kurulmuştur.

4. Cendere Köprüsü (Septimius Severus) :

Bugün hala kullanılan köprü Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında yapılmıştır.Köprü üzerinde yer alan sütunlar; İmparator Septimius Severus’a, biri karısına ve diğeri oğullarına adanmıştır. Geta adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi tarafından kaldırılmıştır. Köprü anıtsal Roma mimarisinin muhteşem bir örneğidir.

5. Perre Antik Kenti Ve Kaya Mezarları :

Adıyaman Merkez Örenli ( Pirin ) mahallesindedir. Kommagene Krallığının büyük antik kentinden birisidir. kervanlar, yolcuların dinlenme yeri olarak kullanıldığı sanılmaktadır.

Perre Antik Kenti Ve Kaya Mezarları

6. Yeni Kale :

Adıyaman ili Kahta ilçesine bağlı Kocahisar Köyündedir. İlk yapılış tarihi Kommagene Krallığına kadar uzanan kalenin günümüzdeki halini Memluklular döneminden kalmadır. Burada posta güvercinlerinin yetiştirildiği kulede vardır.

Yeni Kale

7. Gerger Kalesi ( Fırat Arsameiası ) :

Adıyaman’ın Kahta İlçesine 85 km. uzaklıktaki kale, Fırat Nehri’nin batı yakasında yer almaktadır. Arsames tarafından kayalıklar üzerine kurulan kalenin surlarında Kral Samos’a ait bir kabartma bulunmakta. İslami dönemde de kullanılan kale içerisinde dükkanlar, cami ve su sarnıçları vardır.


ADIYAMAN’IN MEŞHUR LEZZETLERİ:

  • Adıyaman Tavası
  • Tene helvası
  • Kel köfte
  • Ekşili köfte
  • Yapıştırma