İstanbul birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Avrupa yakası da tarihi, kültürel ve sanatsal açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Avrupa Yakasında yer alan ve mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.

İşte İstanbul Avrupa yakasında gezilecek en iyi yerler listesi:

1. Pierre Loti Tepesi:

Çayınızı yudumlarken Haliç ve İstanbul’un muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz tepe, adını İstanbul’a olan hayranlığıyla bilinen Fransız yazar Pierre Loti den almıştır.
İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası haline gelen tepeye teleferikle keyifli bir yolculuk yaparak da ulaşabilirsiniz.

BPierre Loti Tepesi

2. Beşiktaş - Bebek Sahil :

Bebek Sahili, İstanbul’un lüks kafe ve restoranlarının da bulunduğu sahil de, yürüyüş yapabilir, boğazın eşsiz güzelliğini izleyebilirsiniz.

Bebek Sahil

3. İstiklal Caddesi:

İstiklal Caddesi, Beyoğlu semtinde Tünel-taksim meydanı arasında yer alan tarihi tramvayı, sanat galerisi, sokak müzisyenleri ve cadde üzerindeki dükkânlarıyla Türkiye’nin en meşhur caddesidir.

İstiklal Caddesi

4. Mısır Çarşısı:

Aktarlarıyla meşhur olan çarşı, İstanbul‘un en eski kapalı çarşılarından biridir. Çarşının Mısır Çarşısı olarak adlandırılmasının nedeni, Kahire’den alınan vergilerle yapılmasıdır.

Mısır Çarşısı

5. Yerebatan Sarnıcı:

Ayasofya’nın yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, İmparator I. İustinianos tarafından 6 yy.da yapılmıştır. Şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen Sarnıçta toplam 336 mermer sütun kullanılmış, sütunlar güçlü sütun başlıkları ve kemerlerle desteklenmiştir. olağan üstü mimari yapısıyla da bir çok turistin de ilgi odağı olmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı

6. Ayasofya Müzesi:

En çok ziyaret edilen müzeler arasında alan Ayasofya;dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, MS 532 - 537 yılları arasında patrik katedrali olarak inşa edilmiş, 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş, 1935 yılından buyana müze olarak kullanılmaktadır.

 Ayasofya Müzesi

7. Miniatürk:

Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Ayasofya’dan Selimiye’ye, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Nemrut Dağı Kalıntılarından Kubbet-üs Sahraya dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır.

Miniatürk

8. Galata Kulesi:

Kule’nin 507 yılında imparator Iustinianos zamanında inşa edildiği iddia edilmektedir. Kule geçmişte hapishane, rasathane ve yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin 1638 yılında kollarına kanat takarak Galata Kulesi’nden Üsküdar’a o meşhur uçuşunu yapışına da şahitlik etmiştir. Kule, balkonundan İstanbul ve Boğaziçi’nin eşsiz güzelliğini seyretme imkanı da sunmaktadır.

Galata Kulesi

9. Dolmabahçe Sarayı :

Dolmabahçe Sarayı,Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmıştır. 7 Haziran 1856 tarihinde açılmıştır.Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir.

Dolmabahçe Sarayı

10. Alman Çeşmesi:

Sultanahmet meydanında yer alan çeşme, Alman İmparatoru tarafından, Almanya’da yaptırılarak 1901’de İstanbul’daki yerine yerleştirilmiştir.

 Alman Çeşmesi

11. Topkapı Sarayı:

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren padişah Sultan Abdülmecid’e kadar dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare merkezi olarak kullanılmıştır.

Topkapı Sarayı

12. Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii):

Beşiktaş’ta Ortaköy İskelesi’nde ve Boğaziçi’nin Rumeli yakasında yükselen 19 yy camilerindendir.

Ortaköy Camii

13. İstanbul Deniz Müzesi :

Türkiye’nin en büyük deniz müzesidir. Yaklaşık 20 000 adet eser bulunan müze Koleksiyon çeşitliliği bakımından dünyanın en iyi müzelerinden biridir.

İstanbul Deniz Müzesi

14. Yıldız Parkı (Yıldız Korusu) :

Yıldız Parkı, İstanbul’un en geniş yeşil alanlarından birini oluşturan korusuyla da tarih boyunca önemini her dönemde korumuştur. Park doğal güzellikleriyle görülesi yerlerdendir.

Yıldız Parkı

15. Hıdiva Sarayı:

Hıdiva Sarayı, bebek sahilinde yer alan tarihi yapı mısır başkonsolosluk binası olarak kullanılmaktadır.

Hıdiva Sarayı

İstanbul’un Meşhur Yemekleri:

İstanbul, yüzyıllarca bir çok kültürün buluşma noktası olmuştur bu durum mutfağına da yansımıştır. İstanbul sokaklarında dolanırken harika lezzetler keşfedebilirsiniz.

  • Balık Ekmek
  • Kokoreç
  • Midye Dolma
  • Döner