İstanbul’da tarihe şahitlik etmiş gezilip görülmesi gereken o kadar çok yer var ki, sizler için mutlaka gezilip görülmesi gereken 10 yeri listeledik.

1. Topkapı Sarayı:

1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yıllarında yapımına başlanılmış ve 1478 yılında tamamlananmıştır. 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmed’den itibaren otuzbirinci padişah Sultan Abdülmecid’e kadar dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare merkezi olarak kullanılmıştır.

Topkapı Sarayı

2. Yerebatan Sarnıcı:

Ayasofya’nın yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, İmparator I. İustinianos tarafından 6 yy.da yapılmıştır. Şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen Sarnıçta toplam 336 mermer sütun kullanılmış, sütunlar güçlü sütun başlıkları ve kemerlerle desteklenmiştir. olağan üstü mimari yapısıyla da bir çok turistin de ilgi odağı olmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı

3. Ayasofya Müzesi:

En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya;dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, MS 532 - 537 yılları arasında patrik katedrali olarak inşa edilmiş, 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından buyana müze olarak kullanılmaktadır.

 Ayasofya Müzesi

4. Kız kulesi:

Efsaneleriyle ünlü kızkulesi Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunmaktadır. Kız Kulesi’nin yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte MÖ 341 yıllarına kadar uzandığı idda edilmektedir.

Kız kulesi

5. Galata Kulesi:

Kule’nin 507 yılında imparator Iustinianos zamanında inşa edildiği iddia edilmektedir. Kule geçmişte hapishane, rasathane ve yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin 1638 yılında kollarına kanat takarak Galata Kulesi’nden Üsküdar’a o meşhur uçuşunu yapışına da şahitlik etmiştir. Kule, balkonundan İstanbul ve Boğaziçi’nin eşsiz güzelliğini seyretme imkanı da sunmaktadır.

Galata Kulesi

6. İstiklal Caddesi:

İstiklal Caddesi, Beyoğlu semtinde Tünel-taksim meydanı arasında yer alan tarihi tramvayı, sanat galerisi, sokak müzisyenleri ve cadde üzerindeki dükkânlarıyla Türkiye’nin en meşhur caddesidir.

İstiklal Caddesi

7. Dolmabahçe Sarayı:

Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmıştır. 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır.Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir.

Dolmabahçe Sarayı

8. Miniatürk:

Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Ayasofya’dan Selimiye’ye, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Nemrut Dağı Kalıntılarından Kubbet-üs Sahraya dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır..

Miniatürk

9. Mısır Çarşısı:

Çarşının günümüzdeki yerinde,Bizans zamanında da bir çarşı bulunduğu rivayet edildiği gibi, bu çarşının isminin de Makro Envalos olduğu iddia edilmektedir. Mısır Çarşısı “L” şeklinde bir yapıda olup, Yeni Cami’nin batısında yer almakta.1664’te cami tamamlandıktan bir yıl sonra, külliyenin bu bölümü mimar Mustafa Ağa tarafından tamamlanmıştır. Çarşının Mısır Çarşısı olarak adlandırılmasının nedeni, Kahire’den alınan vergilerle yapılmasıdır.

Mısır Çarşısı

10. Sultanahmet Camii:

Sultan Ahmet Camii,I. Ahmed tarafından 1609-1616 yılları arasında yapılmıştır. Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılan Cami mavi çinilerle bezendiği için Avrupalılarca Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılır.

Sultanahmet Camii

İSTANBUL’DA SOKAK LEZZETLERİ:

İstanbul, yüzyıllarca bir çok kültürün buluşma noktası olmuştur bu durum mutfağına da yansımıştır. İstanbul sokaklarında dolanırken harika lezzetler keşfedebilirsiniz.

  • Balık Ekmek
  • Kokoreç
  • Simit-Peynir
  • Midye Dolma
  • Döner