Binlerce yıldır birbirinden farklı kültür, medeniyet ve imparatorluğa başkentlik yapmış bir metropoldür İstanbul. Türk, Rum, Cenevizli derken farklı dil, din ve kültürden milyonlarca insana ev sahipliği yapmış, günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin yeni keşifler ve tatlar bulabilmek için akın ettiği İstanbul, Dünyanın en önemli merkezlerindendir.
İstanbul Gezilecek Yerler
İstanbul, yabancı turistler için de her zaman çekici etki yaratmıştır.
Bunun nedeni; Tarihi yapıları, İstanbul Boğazı ve muhteşem yemek kültürü olarak sıralanabilir.
İşte İstanbul gezilecek yerler listesi:
1. Kız kulesi:
Efsaneleriyle ünlü Kızkulesi Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunmaktadır. Kız Kulesi’nin yapıldığı tarih hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte MÖ 341 yıllarına kadar uzandığı idda edilmektedir.
2. Ayasofya Müzesi:
En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya;dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, MS 532 - 537 yılları arasında patrik katedrali olarak inşa edilmiş, 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından buyana müze olarak kullanılmaktadır.
3. Kapalı Çarşı:
İstanbul gezilecek yerler listesi’nin 3. sırasında kapalı çarşı yer alıyor. Kapalıçarşı’da yaklaşık olarak 4 bin dükkân bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken çarşı, Dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşılarındandır.
4. Topkapı Sarayı:
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinden sonra 700 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren Sultan Abdülmecid’e kadar 400 yıl süreyle imparatorluğun idare merkezi olarak kullanılmıştır.
5. Dolmabahçe Sarayı:
Dolmabahçe Sarayı,Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmıştır. 7 Haziran 1856 tarihinde açılmıştır.Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir.
6. Galata Kulesi:
Kule’nin 507 yılında imparator Iustinianos zamanında inşa edildiği iddia edilmektedir. Kule geçmişte rasathane, hapishane ve yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin 1638 yılında kollarına kanat takarak Galata Kulesi’nden Üsküdar’a o meşhur uçuşunu yapışına da tanıklık etmiştir. Kule, balkonundan İstanbul ve Boğaziçi’nin eşsiz güzelliğini seyretme imkanı da sunmaktadır.
7. Sultanahmet Camii:
Sultan Ahmet Camii,I. Ahmed tarafından 1609-1616 tarihleri arasında yapılmıştır. Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılan Cami mavi çinilerle bezendiği için Avrupalılarca Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılır.
8. Yerebatan Sarnıcı:
Ayasofya’nın yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, İmparator I. İustinianos tarafından 6 yy.da yapılmıştır. Şehrin su gereksinimini karşılamak amacıyla inşa edilen Sarnıçta toplamda 336 mermer sütun kullanılmış, sütunlar güçlü sütun başlıkları ve kemerlerle desteklenmiştir. olağan üstü mimari yapısıyla da bir çok turistin de ilgi odağı olmaktadır.
9. Mısır Çarşısı:
İstanbul gezilecek yerler listesi’nin 9. sırasında Aktarlarıyla meşhur olan çarşı, İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir. Çarşının Mısır Çarşısı olarak adlandırılmasının nedeni, Kahire’den alınan vergilerle yapılmasıdır.
10. Fatih Camii ve Külliyesi:
Fatih Camii ve Külliyesi, Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan caminin yapımına 1462 yılında başlanmıştır ve 1470 yılında inşası tamamlanmıştır. Külleyenin içinde; 16 adet medrese, konukevi, darüşşifa (hastane), hamam ve kütüphane bulunmaktadır.
11. Anadolu Hisarı:
Yıldırım Beyazıt tarafından 7.000 metrekarelik bir alan üzerine 1395 yılında inşa edilmiştir.
12. Bağdat Caddesi:
Moda, sahili, parkları ve kafeleriyle Anadolu yakasının gezmeye vakit geçirmeye en uygun yerlerinden biridir. Moda denince Barış Manço gelir akla Manço’nun yaşadığı eserlerini yaptığı evi yenilenerek müze-ev haline getirildi. Moda ya gidip de Barış Manço evini görmemek olmaz.
13. Gülhane Parkı:
Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesiyken 1912 yılında park haline getirilmiştir yaklaşık 160 dönüm büyüklüğündedir.
14. Miniatürk:
Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Ayasofya’dan Selimiye’ye, Nemrut Dağı Kalıntılarından Kubbet-üs Sahraya dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır.
15. Haydarpaşa Garı:
Haydarpaşa Garı, 1908 yılında İki Alman mimar tarafından tasarlanan bina II. Abdülhamit döneminde İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir.
16. İstiklal Caddesi:
İstiklal Caddesi, Beyoğlu semtinde Tünel-taksim meydanı arasında bulunan tarihi tramvayı, sanat galerisi, sokak müzisyenleri ve cadde üzerindeki dükkânlarıyla Türkiye’nin en meşhur caddesidir.
17. Selimiye Kışlası:
Üsküdar’ın dikkat çeken yapılarından biri de Selimiye Kışlasıdır. III. Selim zamanında yapılan kışla, tarih boyunca bir çok kez restore edilmiştir. Selimiye Askeri Okul Müzesi ve Florence Nightingale Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz
18. Yedikule Hisarı ve Zindanları:
Yedikule Hisarı ve Zindanları, Türkiye’nin ve İstanbul’un en eski açık hava müzelerinden birisidir. 413–439 yılları arasında II. Teodosios zamanında yaptırılmıştır ve ilerleyen yıllarda yapıya ilaveler yapılmıştır.
19. Çamlıca Tepesi:
Çamlıca Tepesi, İstanbul’un eşsiz manzarasını seyretmek için güzel yerlerden biridir. Çamlıca Tepesinde Yürüyüş parkurlarında yürüyebilir, çayınızı yudumlarken İstanbul’u seyredebilirsiniz.
20. Beşiktaş - Bebek Sahil:
Bebek Sahili, İstanbullun lüks kafe ve restoranlarının da bulunduğu sahil de, yürüyüş yapanilir, boğazın eşsiz güzelliğini izleyebilirsiniz.
21. Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii):
Ortaköy Camii, Beşiktaş’ta Ortaköy İskelesi’nde ve Boğaziçi’nin Rumeli yakasında yükselen 19 yy camilerindendir. Cami, Abdülmecit tarafından 1853 yılında inşa ettirilmiştir. Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen yapı harem ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur.
22. Moda:
Moda, sahili, kafeleri, parklarıyla Anadolu yakasının gezmeye vakit geçirmeye en uygun yerlerinden biridir. Moda denince kuşkusuz Barış Manço gelir akla Manço’nun yaşadığı eserlerini yaptığı evi yenilenerek müze-ev haline getirildi. Moda ya gidip de Barış Manço evini görmemek olmaz.
23. Kalamış Parkı:
Kalamış Parkı, yürüyüş yollarının, çocuk oyun alanlarının olduğu İstanbulluların yeşile olan özlemini giderdiği büyük parklarından biridir.
24. Üsküdar Mimar Sinan Çarşısı:
III . Murat’ın annesi Nurbanu Sultan adına, Mimar Sinan’a 574-1583 yılları arasında “hamam” olarak yaptırılmıştır. 1917’de kapatıldıktan sonra yapı zarar görmüştür. 1966 yılında yapılan restorasyon sonrasında Mimar Sinan Çarşısı adını alarak yeniden açılmıştır.
25. Boğa Heykeli:
1860’larda Fransız sanatçı Isidore Bonheur’a yaptırılan Boğa Heykeli, 1987 yılına kadar birçok yere yerleştirilmiş, 1987 yılında şu anki yerine yerleştirilmiştir.
26. Moda İskelesi:
1917 yılında inşa edilen iskele muhteşem deniz manzarasıyla günümüzde kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir.
27. salacak sahili:
Salacak Sahili yürüyüş yapmak için oldukça uygundur. Sahilde gün batımının, Kız Kulesinin ve boğazın eşsiz güzelliğini seyredebilirsiniz.
28. İstanbul Deniz Müzesi :
Türkiye’nin en büyük deniz müzesidir. Yaklaşık 20 bin adet eser bulunan müze Koleksiyon çeşitliliği bakımından dünyanın en iyi müzelerinden biridir.
29. Hırka-i Şerif Camii:
İstanbul’un Fatih ilçesinde Hırka-ı Şerif Mahallesi’nde yer alan camii, 1851’ yılında inşa edilmiştir. Hırka-ı Şerif’in muhafaza edildiği ve sergilendiği yer olması sebebiyle önem arz etmektedir.
30. Hıdiva Sarayı :
Hıdiva Sarayı, bebek sahilinde yer alan tarihi yapı mısır başkonsolosluk binası olarak kullanılmaktadır.
31. Yıldız Parkı (Yıldız Korusu) :
Yıldız Parkı, İstanbul’un en geniş yeşil alanlarından birini oluşturan korusuyla da tarih boyunca önemini her dönemde korumuştur. Park doğal güzellikleriyle görülesi yerlerdendir.
32. Bahariye Caddesi:
Cadde üzerinde; opera binası, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, tarihi kiliseler, alışveriş ve yeme içme yerleri bulunuyor.
33. Sinan Paşa Camii :
Mimar Sinan’ın eseri olan camii, 1550-1553 yılları arasında Osmanlı Devleti Donanması’nın Kaptan-ı Deryası Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır.
34. Beylerbeyi Sarayı:
1861-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan saray; yabancı devlet başkanlarını ağırlamak ve Osmanlı padişahlarının sayfiye (yazlık) mekânı olarak yapılmıştır.
35. Fatih Kadınlar Pazarı:
Fatih Kadınlar Pazarı’ndaki dükkanlarda, balcılar, aktarlar, doğal bitkilerin satıldığı yöresel bir çok lezzeti bulmak mümkün.
36. Akmerkez :
Seçkin markalardan oluşan akmerkez, Beşiktaş’ın ve İstanbul’un en popüler alış veriş merkezlerindendir.
37. Kadıköy Barlar Sokağı ve Gece Hayatı:
Kadıköy gece hayatı her bütçeye her müzik tarzına uygun mekanlarıyla İstanbullulardan yoğun ilgi görmektedir.
38. Büyükada:
İstanbulda gezilecek yerler listesi’nin olmazsa olmazı Büyükada!
Büyükada gezilecek yerler için Büyükada’da Gezilip Görülecek 10 Yer yazımızı inceleyebilirsiniz.
39. İstanbul Akvaryum:
100 dönüm arazi üzerine kurulan, Yaklaşık 1500 türde 15 000 canlının bulunduğu akvaryum, mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden birisi.
40. Küçüksu Kasrı:
Küçüksu Kasrı veya yanı başındaki Deresinin ismiyle de anılan Göksu Kasrı , Üsküdar – Beykoz sahil yolu üzerinde bulunmaktadır.
41. Pierre Loti Tepesi:
Çayınızı yudumlarken Haliç ve İstanbul’un vazgeçilmez, muhteşem manzarasını izleyebileceğiniz tepe, adını İstanbul’a olan hayranlığıyla bilinen Fransız yazar Pierre Loti den almıştır.
İstanbul’a gelen turistlerin de uğrak noktası haline gelen tepeye teleferikle haliç manzası eşliğinde yolculuk yaparak da ulaşabilirsiniz.
İstanbul’un Meşhur Sokak Lezzetleri:
- Balık Ekmek
- Döner
- Kokoreç
- Midye Dolma
- Sokak Kestanecileri
- Kağıt Helva
- İçli Köfte
- Pamuk Şekerciler