Ege Bölgesinde bulunan İl, Denizli horozu, Tekstil ürünleri ve Pamukkale Travertenleri ile meşhurdur.

1. Pamukkale Travertenleri:

Pamukkale, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, eşsiz travertenleri ile Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biridir.

Traverten, çeşitli nedenlere, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Travertenlerinin pamuksu görünümünden dolayı bu adı alan Pamukkale her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipli yapıyor.

Pamukkale’de travertenler dışında Arkeoloji Müzesi, Antik Havuz, Antik Tiyatro görülmesi gereken yerlerdendir.

2. Laodikeia :

Denizli il merkezine 6 km. uzaklıkta yer alan antik Laodikeia kenti, II. Antiokhos tarafından kurulmuştur. Kente Antiokhos’un karısı Laodike’nin ismi verilmiştir.

Laodikeia, MÖ I. Yüzyıl da Anadolu’nun en önemli kentlerinden biridir ve Kentteki büyük sanat eserleri bu döneme aittir. Romalılar da Laodikeia’ya çok önem vermişlerdir.

3. Pamukkale Hierapolis :

Hierapolis, Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. YY. da kurulduğu bilinmektedir.
Kent; antik tiyatrosu, surları, Apollon Kutsal Alanı, Agorasıyla geniş bir alana kurulmuştur.

4. Pamukkale Arkeoloji Müzesi :

Hierapolis kentinin yapılarından biri olan Roma Hamamı, 1984 yılından beri Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Hierapolis kazılarından çıkan eserlerin yanında Colossai, Tripolis, Laodikeia, Attuda gibi Çürüksu vadisi kentlerinden gelen eserler de bulunmaktadır. Tunç çağının en iyi örneklerini veren Beycesultan Höyüğü’nden elde edilen arkeolojik buluntular müzenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

5. Akhan Kervansarayı :

Akhan Kervansarayı, Denizli’ye 7 km uzaklıkta aynı adı taşıyan köyde bulunur. Han’ın iki kitabesi bulunmaktadır. Kapalı olan kısmı 1253 yılında, avlu 1254 de tamamlanmıştır. Vali Seyfettin Karasungur bin Abdullah yaptırmıştır. Kervansaray Toplam 1100m2’lik bir alan üzerine kurulmuş açık ve kapalı bölümlerden oluşmaktadır.

6. Atatürk Etnografya Müzesi:

Müze de etnografik eserler sergilenmekte, üst katında Atatürk’ün Denizli’yi ziyaretinde kaldığı oda, çalışma odası olarak düzenlenmiş ve Atatürk’e ait eserlereler sergilenmektedir.

7. Pamukkale Termal Suları :

Travertenleri yaratan sular, termal turizmde Pamukkale’nin benzersiz bir yer edinmesini sağlamıştır. Pamukkale’nin bulunduğu coğrafya, Çürüksu (Lykos) Vadisi termal su kaynaklarıyla özel bir yapıya sahiptir. İnsanlar binlerce yıldır termal suyu tedavi amaçlı olarak kullanmış, buralarda işlevsel hamamlar yapmışlardır.

8. Tripolis Antik Kenti :

Tripolis’in ilk adının Apollonia olduğu daha sonra Geç Helenistik Dönemde Tripolis adıyla adlandırıldığı ve ilk kuruluşunun Lidya Devleti zamanında olduğuna gösteren belgelere rastlanılmaktadır

9. Güney Şelalesi :

Güney Şelalesi, B. Menderes nehrine yaklaşık 20 m yüksekten dökülen şelale Denizli’nin Güney ilçesinde yer almaktadır.

10. Çardakhan Kervansarayı :

Çardakhan Kervansarayı, 1230 yılında Alaeddin Keykubat zamanında, onun kölesi olan Esededdin Ayaz bin Abdullah el şahabi tarafından yaptırılmıştır.

DENİZLİ’NİN MEŞHUR LEZZETLERİ:

  • Arabaşı
  • Çılbır
  • Biber Tatarı