Üsküdar, İstanbul’un tarihi, kültürel ve sanatsal açıdan en zengin semtlerinden biridir. İstanbul’a gelen yerli ve yabancı gezginlerin mutlaka uğradığı tarihi Kız Kulesi ile ünlü olsa da Üsküdar da gezilecek birçok yer bulunmaktadır.

İşte Üsküdar’da gezilecek en iyi 10 yer:

1. Kız kulesi:

Efsaneleriyle ünlü Kız Kulesi Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında küçük bir adacığın üzerine yapılmıştır. Kız kulesine Salacak ve Ortaköy’den sandallarla ulaşım sağlanmaktadır.

2. Çamlıca Tepesi:

Çamlıca Tepesi, İstanbul’un eşsiz manzarasını seyretmek için en iyi yerlerden biridir. Çamlıca Tepesinde Yürüyüş parkurlarında yürüyebilir, çayınızı yudumlarken İstanbul’u seyredebilirsiniz.
Daha fazlası için Çamlıca Tepesi yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Beylerbeyi Sarayı:

1861-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan saray; yabancı devlet başkanlarını ağırlamak ve Osmanlı padişahlarının sayfiye (yazlık) mekânı olarak yapılmıştır.

4. Selimiye Kışlası:

Üsküdar’ın dikkat çeken yapılarından biri de Selimiye Kışlasıdır. III. Selim zamanında yapılan kışla, tarih boyunca bir çok kez restore edilmiştir. Selimiye Askeri Okul Müzesi ve Florence Nightingale Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz


5. salacak sahili:

Salacak Sahili yürüyüş yapmak için oldukça uygundur. Sahilde gün batımının, Boğazın ve Kız Kulesinin eşsiz güzelliğini seyredebilirsiniz.

6. Yeni Valide Külliyesi:

Yeni Valide Külliyesi, 1708-1710 yılları arasında Valide Sultan adına, Sultan III Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Külliyede; cami, sıbyan mektebi, türbe ve dükkanlar bulunmaktadır.

7. İmoga Grafik Sanatlar Müzesi:

2000 m2 kapalı alana sahip olan müze, Türkiye’nin İlk Çağdaş Özgün Baskı Resim Müzesidir. Müzede ayrıca Türk ve yabancı sanatçılara çeşitli özgün baskı tekniklerinde eserler üretebilecekleri her türlü üretim imkanları da sunuluyor.

8. Mihrimah Sultan Külliyesi ve Camii:

Mimar Sinan’ın eseri olan yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan için yaptırmıştır. külliyenin içinde; cami, medrese, hamam sıbyan mektebi, türbe ve çarşı bulunuyor.

9. III. Ahmet Çeşmesi:

III. Ahmed tarafından, 1728 yılında boğazdan gelip geçenlerin ihtiyaçlarını görmesi amacıyla, inşa edilmiştir.

10. Üsküdar Mimar Sinan Çarşısı:

III . Murat’ın annesi Nurbanu Sultan adına, 574-1583 yılları arasında Mimar Sinan’a “hamam” olarak yaptırılmıştır. 1917’de kapatıldıktan sonra yapı zarar görmüştür. 1966 yılında yapılan restorasyon sonrasında Mimar Sinan Çarşısı adını alarak yeniden açılmıştır.

İstanbul’un Meşhur Yemekleri:

İstanbul, yüzyıllarca bir çok kültürün buluşma noktası olmuştur bu durum mutfağına da yansımıştır. İstanbul sokaklarında dolanırken harika lezzetler keşfedebilirsiniz.

  • Balık Ekmek
  • Kokoreç
  • Midye Dolma
  • Döner