Çanakkale, insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemden, tarihi çağların başlangıcına kadar, bir çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Yıllar boyunca farklı toplumların egemenliğinde kalmış olması ve mimarisinin oluşturduğu çok renkli mirasın izlerini göstermektedir. Çanakkale Türkiye’de görülmesi gereken en önemli yerlerdendir.
1. Çanakkale Şehitleri Abidesi :
Çanakkale Şehitleri Abidesi, Abide, I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden binlerce şehidimizin anısına yapılmıştır. Yapımına 1954 yılında başlanmış ve 1960 yılında tamamlanmış olup Yaklaşık 42 metre yüksekliğindeki anıt, Gelibolu yarımadasında , Çanakkale Boğazına tepeden bakan bir konumda yer alıyor.
2. Troya Antik Kenti:
Troya, 1998 UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Dünyadaki en meşhur antik kentlerden birisidir. Troya’da görülen 9 katman, kesintisiz olarak 3000 yıldan fazla bir zamanı göstermekte ve bu coğrafyada yerleşmiş olan uygarlıkları izlememizi sağlamaktadır. Troya ayrıca Avrupa ve Ege’deki diğer arkeolojik alanlar için referans olma görevi görmektedir.
3. Bozcaada Kalesi :
Bozcaada kalesi, ilk olarak kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Venedik,Ceneviz ve Bizanslılar döneminden beri kullanıldığı bilinmektedir.
kale, Osmanlı döneminde önemli konumu sebebiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından kapsamlı bir tadilat ile bugünkü halini almıştır.
4. Nusrat Mayın Gemisi :
Nusrat Mayın Gemisi, 1915 Çanakkale savaşlarına damgasını vuran geminin asıl adı “Nusrat” olup anlamı “yardım” gemisidir. Nusret Mayın Gemisi 7⁄8 Mart 1915’te karanlık limana sahile paralel olarak yerleştirdiği 26 mayınla 18 Mart 1915 deniz zaferinin kazanılmasında ve Türk tarihinde önemli bir rol oynamıştır. I. Dünya Savaşın da Çanakkale’de kullanılan gemi Osmanlı Devleti Donanmada ki eksikliklerini tamamlamak için modern gemiler satın alma yoluna gitmiştir. Nusret Mayın Gemisi bu amaçla 1910 yılında Almanya’ya sipariş edildi ve 1911 yılında donanmada kullanılmaya başlandmıştır.
Nusret Mayın Gemisi’nin bire bir ölçülerindeki yapılmış olanı Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında sergilenmektedir.
5. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı (Eceabat) :
Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu yarımadasının güney ucunda, Eceabat ilçesinin tamamına yakınını kapsayan ve Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı kapsayan büyük bir parktır. Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer almaktadır.
6. Çanakkale Saat Kulesi:
Çanakkale Saat Kulesi, 1897 yılında İtalyan Konsolosluğu da yapan Vitalis adındaki tüccar tarafından parası ödenerek yapılan Saat Kulesi, dört cephesinde de birer adet saat bulunmaktadır. En üstte çanın asıldığı çokgen gövdeli kubbeli köşk yer alır.
7. Parion Antik Kenti :
Bugünkü Çanakkale İli, Biga İlçesi Balıklıçeşme Beldesi Kemer Köyü’nde yer alan Parion da bu bölgede yer alan antik yerleşimlerden biridir.
8. Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye) :
Çimenlik Kalesi, Kilitbahir Kalesinin tam karşısında, İstanbul’un fethinden sonra boğazın en dar yerine Fatih Sultan Mehmet tarafından, 1462 yılında inşa ettirilmiştir. Bir dış kale ve iç kaleden oluşmaktadır. İçerisinde bir cephanelik, iki cami ve koğuşlar bulunmaktadır. Denize bakan bölümleri XIX YY yıkılarak tabyalar inşa edilmiştir. Askeri müze olarak kullanılan kale sağlam bir şekilde günümüze ulaşmıştır.
9. Ayvacık (Assos):
Ayvacık, Assos antik kenti, Yerli ve yabancı gezginlerin her zaman ilgisini çekmektedir. Gülpınar Apollon Kutsal Alanı, Adatepe, Babakale köyleri, Anadolu’nun en uç noktası olan Bababurnu gibi özel yöreler Ayvacık ilçesini çok popüler hale getirmiştir.
10. Aynalı Çarşı:
Ünlü Çanakkale türküsünden dolayı Çanakkale’ye gelenlerin ziyaret etmek istedikleri yerlerin başında Aynalı Çarşı gelmektedir. Günümüze kadar değişmeden gelen kapısı ve kitabesiyle, türküde adı geçen Aynalı Çarşı olduğu düşünülmektedir.
ÇANAKKALE’NİN MEŞHUR LEZZETLERİ:
- Tumbi
- Peynir Helvası
- Ovmaç Çorbası