Muğla, İnsanlığın keşfettiği en güzel doğa parçalarından biri, 1100 km aşan Kıyı şeridiyle Türk ve Dünya turizminin en önemli merkezlerinden biridir.

1. Bodrum:

Bodrum, adına şarkılar şiirler yazılan tatil cenneti şehir. Otelleri ve çılgın gece hayatıyla Türkiye’nin en popüler tatil yeri.

 Bodrum
  • Bodrum Kalesi: Bodrum Kalesi iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Bodrum Kalesi, M.S. 15. yy. da Rodos Şövalyeleri tarafından St. Peter adına 99 yılda inşa edilmiştir.
Bodrum Kalesi
  • Halikarnas Mozolesi (Mausoleion) : Mausoleion, Karya Kralı Mausolos’un mezarıdır. Bu nedenle onun adıyla anılır. M.Ö. 353 yılında ölen Mausolos için, Halikarnasos’un merkezinde karısı ve kız kardeşi Kraliçe II. Artemisia tarafından yaptırılmıştır.

2. Marmaris:

Marmaris, otelleri, limanı ve tarihi yapılarıyla, ege kıyısında yeşilin ve mavinin buluştuğu benzersiz güzelliklerle dolu tatil beldesidir.
Marmaris’te gezilip görülecek tarihi yapılar: Marmaris Kalesi, Marmaris Müzesi, Karya Kaya Mezarları.

Marmaris

3. Köyceğiz:

Büyük şehirlerden sıkılıp söylenir ya bazen; ‘’ege de sessiz sakin küçük bir yere taşınıp kafamı dinleyeceğim’’ diye işte bu tanıma uyan en uygun yerlerden biridir Köyceğiz.

Köyceğiz

4. Fethiye (Ölüdeniz):

Fethiye, efsaneleriyle de ünlü tatil beldesi, doğal güzellikleriyle sadece Türkiye’de değil dünyada bilinen bir tatil yöresi haline gelmiştir.
Fethiye’de görülmeye değer yerlerden bazıları: Ölüdeniz, Fethiye Kalesi, Saklıkent kanyonu, Arsada Antik Kenti, Göcek Koyu, Tlos Antik Kenti…


5. Dalaman:

Dalaman, plajları, eşsiz doğa güzelliği ve eş siz koylarıyla gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.
Dalaman Çayı üzerinde Türkiye’nin en iyi rafting parkurları bulunmaktadır.

Dalaman

6. Datça:

Datça, Türkiye’nin en özgün tatil merkezlerindendir. Temiz ve bakımlı Ege köyleri ve güler yüzlü, aydınlık, konuksever insanlarıyla, Kirlenmemiş doğası ve plajlarıyla Datça Türkiye’nin görülesi yerlerdendir.

Datça

7. Telmessos Kaya Mezarları :

kaya mezarı, Hermepias’ın oğlu Amyntas’a ait olup M.Ö. IV. yüzyılda yapılmıştır.Telmessos Antik kentinden günümüze ulaşan en eski kalıntı grubununu kaya mezarları oluşturuyor. Tapınak biçimli bir kaya mezarı da günümüze kadar ulaşmıştır.

Telmessos Kaya Mezarları

8. İztuzu Plajı:

İztuzu plajı, 5 km uzunluğa sahip olan plaj tatlı su ile deniz suyu arasında bulunan nadir plajlardan biridir.
Caretta Carettaların yumurtalarını bırakabilmelerine çok uygun olan ince kumlu bu plaja ‘Kaplumbağa Plajı’ da denilmektedir. Denize girenlerin yumurtalara zarar vermemeleri için yumurtaların olduğu yerlere düzenli olarak işaretlenmektedir.

İztuzu Plajı

9. Muğla kelebekler Vadisi:

Kelebekler Vadisi, ölüdeniz ’in koylarından biridir. Kendine has güzellikleriyle ve doğal dengesini bugüne kadar koruyabilmiş çok özel bir konuma sahiptir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Kelebekler vadisinde çadır kurmakta mümkün.

 Muğla kelebekler Vadisi

10. Yerküpe Mağarası:

Yerküpe Mağarası, Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan Yörüklerin 50 yıl öncesine kadar doğal buzdolabı olarak kullandıkları mağara yapılan çalışmalar sonucunda her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği turizm yeri haline geldi.

Yerküpe Mağarası


MUĞLA’NIN MEŞHUR LEZZETLERİ:

  • Marmaris Pilavı
  • Börülce Taratoru
  • Zeytinyağlı Sarmalar