Nevşehir, İç Anadolu Bölgesinde yer alan tarihi doğal güzellikleriyle Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerindendir. Kapadokya yöresi, yer altı şehirleri, peri bacaları, açık hava müzeleriyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.
Rengarenk balonlar bölgenin turistik simgesi haline gelmiştir. Kapadokya balan turlarıyla bölgenin eşsiz güzelliklerini izleyebilirsiniz.

1. Ürgüp:

Ürgüp, Nevşehir’e yaklaşık 20 km mesafede ve Kapadokya bölgesinin görülmesi gereken önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ürgüp’ün sembolü olan üç peri bacası şehrin hemen yanında yer alıyor. Bölgede peri bacaları dışında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait önemli tarihi eserlerde bulunmaktadır bunlardan bazıları, Altı Kapılı Türbe, Kılıç Arslan Türbesi, gezilmesi gereken yerlerdir. Vadileriyle doğa harikasıdır. Bölge yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiştir.

Ürgüp

2. Göreme:

Göreme, Nevşehir’e 10 km. uzaklıkta Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili bölgede yer alıyor. Göreme Açık Hava Müzesi’nde küçüklü büyüklü çok sayıda kilise, mezar odaları, kiler ve mahzenler bulunuyor. Bölge geçmişte Hristiyanlık için önemli yerlerden biriydi bu yüzden çokça tarihi klişe bulunmaktadır.

Göreme

3. Avanos:

Avanos, Kapadokya yöresinin çok önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Avanos’ta görülmesi gereken pek çok tarihi ve turistik gezi noktaları bulacaklardır.
Bunlardan bazıları; Saruhan Kervansarayı, Yamanlı Kilise, Paşabağ, Zelve, Belha Sarayı bulunmaktadır ve Çok sayıda çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik ürünlerinin yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir.

Avanos

4. Rahipler ve Rahibeler Manastırı:

Rahibeler Manastırı, Göreme Açık Hava Müzesi’nin yanında yeralan peribacasının içine oyulmuş, 6-7 kattan oluşmaktadır. Manastırın 1. katında mutfak ve birkaç oda 2. katında freskli ancak yıkılmış bir şapel ve 3. katında bir tünel vasıtasıyla ulaşılabilen kilisesi bulunmaktadır. Duvarlarda direk ana kaya üzerine kırmızı boyayla geometrik süslemeler bulunmaktadır. Kuzey haç kolunda bir kaide üzerinde ayakta duran, sol elinde kitap, sağ eliyle takdis yapan İsa tasviri bulunmaktadır. Rahipler Manastırı, 3-4 kattan oluşmaktadır. Erozyon nedeniyle geçişler katlar arasında kapandığından sadece giriş katındaki birkaç oda gezilebilmektedir.

Rahipler ve Rahibeler Manastırı

5. Hacı Bektaş Veli Müzesi:

Hacı Bektaş Veli Külliyesi,13.yüzyılda, Türk mutasavvıfı Hacı Bektaş Veli tarafından kurulmuş, eklemeler ve onarımlarla bugünkü şeklini almıştır. Antep, Antakya, Maraş, Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Yozgat ve Kırşehir’den sonra Sulucakarahöyük‘e yerleşen Hacı Bektaş Veli, burada hoşgörü, toplumsal eşitliği ve insan sevgisi temel alan felsefesini yaymıştır.
Kapadokya bölgesinde önemli bir yerleşim yeri olan Hacıbektaş, M.13.yüzyılda Hacı Bektaş Veli’nin varlığıyla gelişen, sürekli eklerle oluşmasının bir örneğini yansıtır. Müze, plan bakımından birbirine geçmeli üç ana avludan oluşmaktadır. Bu avlular; Nadar avlusu, dergah avlusu, nazret avlusu dur.

Hacı Bektaş Veli Müzesi

6. Güvercinlik Vadisi:

Vadi, 9. yüzyıla kadar güvercinlerin bölgedeki halk için önemli hayvanlar olduklarını görüyoruz Bölge halkı güvercin gübresinin üzüm bağlarında kaliteyi ve verimi arttırdığını gördükten sonra vadilere oyulmuş olan ve güvercinlik denilen yuvalarda kuşları besler ve bu yuvalardan gübreleri toplayarak bağlarında kullanırlardı.
15 metre yüksekliğinde şelale bulunan vadide günümüzde azda olsa güvercinler bulunmaktadır.

Güvercinlik Vadisi

7. Özkonak Yeraltı Şehri:

Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’a 14 km. uzaklıktaki Özkonak Kasabası’nda, İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde yapılmıştır.

Yer altı şehri henüz tam olarak temizlenmemiş olup temizlendiği kadarıyla geniş alanlara yayılan galeriler birbirlerine tünellerle bağlanmıştır. Yer altı şehrinin içerisinde; hava bacası, su kuyusu, şırahane ve sürgü taşlarınu görebilirsiniz ve ayrıca diğer Yeraltı şehirlerinden farklı olarak, katlar arası haberleşmeyi sağlayacak çok dar ve uzun delikler bulunuyor. Düzgün oyulmuş odaların giriş bölümü kapatıldığında havalandırma da bu dar ve uzun deliklerle sağlanmıştır.

Özkonak Yeraltı Şehri

8. Üzümlü Kilise:

Üzümlü Kilise,1 9. yüzyıla ait Bölgenin önemli Rum yerleşimlerinden biri olan Nevşehir’de, ‘Üzümlü Kilise’ olarak da bilinen, Ayios Theodoros Trion Kilisesi, savaş tazminatı olarak Abdulmecid döneminde inşa edildi.
Kilisenin Yunanca kitabesinde şu ifadeler yer alıyor: Agios Theodoros Trion’un bu kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi’nin teşviki ile burada (Malakopi) ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendi’nin zahmetleriyle inşa edilmiştir.
Üzümlü kilise, sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda, anıtsal duvar resimlerindeki yüksek kalite işçiliği ile de dikkat çekiyor.

Üzümlü Kilise

9. Ihlara Vadisi:

Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püsküren lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan bir vadidir. Melendiz çayı, milyonlarca yıllık bir aşınma sürecinin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir. Çatlaklardan yolunu bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda “Kapadokya ırmağı” anlamına gelen “Potamus Kapadukus” denilmekteydi. Vadide yer alan kiliseler, bilim dünyası için ayrı bir önem taşımaktadır.

Ihlara Vadisi

10. Mustafapaşa (Sinasos):

Mustafapaşa, Ürgüp’e 5 km uzaklıkta, Mübadeleye kadar Rumların, Ortodoks Türklerin ve Müslüman Rumlar’in birlikte yaşadığı bir Orta Anadolu kasabasıdır.

Eski Rum evleri oldukça zengin taş işçiliği ile mustafapaşa Kapadokya’nın önemli turizm merkezlerinden biridir.


NEVŞEHİR’İN MEŞHUR LEZZETLERİ:

  • Bulama
  • Testi kebabı
  • Soğanlama