Lüleburgaz, 145 263 nüfusu ile Kırklareli’ne bağlı, gelişmiş büyük bir ilçedir. Lüleburgaz, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile gezip görülmesi gerek güzel ilçelerden biridir.
Lüleburgaz Gezilecek Yerler:
1. Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi
Lüleburgaz sınırları içindeki külliye, geniş bir alana yayılmıştır. Külliye içerisinde; ibadethane, camii, hamam, dükkanlar, medrese ve eğitim alanları bulunmaktadır.
16.yy’da sadrazamlık görevine kadar yükselen Sokollu Mehmet Paşa; kaptan-ı deryalık, Rumeli Beylerbeyliği, sancak beyliği, vezirlik ve 1564 yılında sadrazam olmuştur.
Mimar Sinan ve ekibi tarafından inşa ettirilen külliye, Balkan şehirleri arasında; tahıl, hayvan, kumaş ticareti yapan kervanların konaklayacağı mekanlara olan ihtiyacın sonucu olarak yapılmıştır. Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Lüleburgaz gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen yerdir.
2. Lüleburgaz Kadı (Gazi) Ali Camii
Kadı Ali Camii, I. Murat zamanında 1360-1363 yılları arasında Hacı İlbeği yaptırmıştır. Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü karşısında yer alan camii’yi Hacı İlbeği, oğlu Gazi Ali Bey adına yaptırılmıştır.
3. Zindan Baba Türbesi
Günüme kadar ulaşan türbenin üzerindeki ahşap saat kulesi yıkılmıştır. Türbe içerisindeki mezarlar savaş esnasında tahrip edilmiştir. Yapının en alt katında türbe bölümü bulunmaktadır.
4. Zafer Çeşmesi
Zafer Çeşmesi ,1917 inşa edilmiştir. İlerleyen yıllarda başına gelmeyen kalmamış desek yeridir; önce işgaller esnasında zarar gören çeşme 1962 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir daha sonra, 1990 yılında bir kamyonun çeşmeye çarpması sonucu yıkılmış ve tekrar inşa edilmiştir.
Çeşmenin dört bir tarafında Osmanlıca olarak yazılmış yazılar şöyledir:
“Atalarının oğullarına armağanıdır”, “1333 Zafer Çeşmesi” , “10 Temmuz 1324 – Su Hayattır”, “ 7 Temmuz 1329 Tarihini Unutmayınız.”, yazmaktadır.
5. Lüleburgaz Sokullu Hamamı
Sokollu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan hamam Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinin bir parçası olarak yapılmıştır. Kent müzesi olarak kullanılmak üzere restore edilmiştir. Hamamlar kadın ve erkekler kısmı olmak üzere2 hamamdan oluşmaktadır. Hamamın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılmış 11 adet dükkan vardır.
6. Lüleburgaz Çarşı (Orta) Çeşmesi
Lüleburgaz gezilecek yerler listemizin son sırasında Lüleburgaz Çarşı (Orta) Çeşmesi yer alıyor. Turgut Bey Caddesi üzerindeki çeşme, Osmanlı devleti zamanında, IV. Mehmet tarafından 1667 yılında meydan çeşmesi olarak inşa edilmiştir. Rivayete göre padişah bu bölgede dinlenirken içtiği suyun hoşuna gitmesi üzerine çeşmeyi yaptırmıştır. Çeşme dört köşe ve dört cepheli olup, günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.