Osman Gazi Osmanlı Devleti’nin temellerini atan kişidir. Merkezi Söğüt olan beyliği 1299 yılında kurmuştur. Padişahlığı zamanında, Bursa kuşatması esnasında oğlu Orhan Bey’e kubbeli bir yapıyı işaret ederek; “ben öldüğümde buraya gömün” dediği sanılmaktadır.
Osman Gazi, Gümüşlü Kümbet adıyla anılan, Bizans manastırının şapeli üzerine inşa edilen türbeye gömülmüştür. Ancak Türbe, 1801 yılında çıkan yangın, sonrasında 1855 depremi ile tamamen yıkılmıştır. Sultan Abdülaziz tarafından 1863 yılında aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş ve günümüze kadar aynı yapı ulaşmıştır.
Osman Gazi Türbesi’nde toplamda 15 adet sanduka bulunuyor. Türbenin ortasında yer alan büyük sedef kakmalı ahşap sanduka Osman Gazi’ye aittir ve sanduka etrafı sedef korkuluklarla çevrilmiştir.
Abdülaziz’in Osman gazi türbesi ziyaretin de yaptırdığı sanduka örtüsünde; Osman Gazi’nin, doğum tarihi, saltanat senesi ve ölüm senesi tarihlerine ait bilgilerin yer aldığı örtü bulunmaktadır.
Türbedeki diğer sandukalar; Osman Gazi’nin oğlu Alaaddin’in, eşi Aspurça Hatunun ve Osman Gazi’nin yakınlarına ait sandukalar bulunmaktır.
Osman Gazi Türbesi Nerede:
Osman Bey’in 1324’te vefat ettiği ileri sürmektedir. Ancak ölüm yerinin neresi olduğu da tartışmalıdır. Büyük ihtimal ile Söğüt’te ölmüştür.
Osman Bey’in Söğüt’te babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömüldüğü ilerleyen yıllarda Bursa’nın fethi sonucu buradan alınıp Bursa kalesinde Osmaniye Meydanı’nda yer alan gümüşlü Kümbete (Aya Elia) defnedildiği kabul görmektedir.
Bir çok şehir fethedip savaşlar kazanan Osman Gazi’nin ölümü sonrası kendine ait hiç altını ve akçası bulunamamıştır. Osman Gazi’nin sadece hayatını sürdürmesi için gereken, tuzluk, kaşık, çizme ve birkaç hayvanı dışında hiçbir eşyası bulunamamıştır.
Bursa gezinizde yardımcı olacağını düşündüğümüz Bursa Gezilecek Yerler yazımızı incelemeyi unutmayın!