Her köşesi ayrı güzelliklerle dolu olan bu büyülü şehri gezmek için epey vakit ayırmak gerekiyor.
Dünyanın en önemli yerleşim merkezlerinden olan İstanbul, Tarihi yerleri, sahilleri ve gece hayatı ile yerli ve yabancı turistler için çekici etki yaratmıştır. İstanbul’un Anadolu yakası da tarihi yapıları ve gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.
İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler Listesi:
1. Bağdat Caddesi:
Bağdat Caddesi’nin ismi IV. Murat döneminde, Bağdat zaferi sonrası verilmiştir.
2. Kız kulesi:
Efsaneleriyle ünlü Kız Kulesi Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında küçük bir adacığın üzerine yapılmıştır. Kız kulesine Salacak ve Ortaköy’den sandallarla ulaşım sağlanmaktadır.
3. Moda:
Moda, sahili, parkları ve kafeleriyle Anadolu yakasının gezmeye vakit geçirmeye en uygun yerlerinden biridir.
Moda denince Barış Manço gelir akla Manço’nun yaşadığı eserlerini yaptığı evi yenilenerek müze-ev haline getirildi. Moda ya gidip de Barış Manço evini görmemek olmaz.
4. Haydarpaşa Garı:
Haydarpaşa Garı, 1908 yılında İki Alman mimar tarafından tasarlanan bina II. Abdülhamit döneminde İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir.
5. Kalamış Parkı:
Kalamış Parkı, yürüyüş yollarının, çocuk oyun alanlarının olduğu İstanbulluların yeşile olan özlemini giderdiği büyük parklarından biridir.
6. Bahariye Caddesi:
Cadde üzerinde; opera binası, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, tarihi kiliseler, alışveriş ve yeme içme yerleri bulunuyor.
7. Çamlıca Tepesi:
Çamlıca Tepesi, yaklaşık 260 metre yükseklikten eşi benzeri olmayan İstanbul’un eşsiz manzarasını seyretmek için en iyi yerlerden biridir. Çamlıca Tepesinde Yürüyüş parkurlarında yürüyebilir, çayınızı yudumlarken İstanbul’u seyredebilirsiniz.
Daha fazlası için Çamlıca Tepesi yazımızı okumayı unutmayın!
8. Boğa Heykeli:
1860’larda Fransız sanatçı Isidore Bonheur’a yaptırılan Boğa Heykeli, 1987 yılına kadar birçok yeri dolaşmış 1987 yılında şu anki yerine yerleştirilmiştir.
9. Moda İskelesi:
1917 yılında inşa edilen yapı muhteşem deniz manzarasıyla günümüzde Restoran ve kafe olarak hizmet vermektedir.
10. Anadolu Hisarı:
Yıldırım Beyazıt tarafından 7.000 metrekarelik bir alan üzerine 1395 yılında inşa edilmiştir.
11. Beylerbeyi Sarayı:
1861-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan saray; yabancı devlet başkanlarını ağırlamak ve Osmanlı padişahlarının sayfiye (yazlık) mekânı olarak yapılmıştır.
12. Kadıköy Barlar Sokağı ve Gece Hayatı:
Kadıköy gece hayatı her bütçeye her müzik tarzına uygun mekanlarıyla İstanbullulardan yoğun ilgi görmektedir.
13. salacak sahili:
Salacak Sahili yürüyüş yapmak için oldukça uygundur. Sahilde gün batımının, Boğazın ve Kız Kulesinin eşsiz güzelliğini seyredebilirsiniz.
14. Selimiye Kışlası:
Üsküdar’ın dikkat çeken yapılarından biri de Selimiye Kışlasıdır. III. Selim zamanında yapılan kışla, tarih boyunca bir çok kez restore edilmiştir. Selimiye Askeri Okul Müzesi ve Florence Nightingale Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz
15. Üsküdar Mimar Sinan Çarşısı:
III . Murat’ın annesi Nurbanu Sultan adına, 574-1583 yılları arasında Mimar Sinan’a “hamam” olarak yaptırılmıştır. 1917’de kapatıldıktan sonra yapı zarar görmüştür. 1966 yılında yapılan restorasyon sonrasında Mimar Sinan Çarşısı adını alarak yeniden açılmıştır.
16. Ağva:
Popülerliğini her geçen gün artıran Ağva, olağanüstü doğasıyla, nehir kenarına kurulmuş şık otelleri ve restoranlarıyla, İstanbul’dan çok uzaklaşmadan kafa dinlemek isteyen herkesin kuşkusuz gezip görmesi gereken bir yer.
17. Küçüksu Kasrı:
İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılarından olan Küçüksu Kasrı, yanı başındaki Göksu Deresinin ismiyle de anılır.
Küçüksu Kasrı Nerede, Nasıl Gidilir? Daha fazla ayrıntı için Küçüksu Kasrı İnceleme yazımızı okumayı unutmayın!
İstanbul’un Meşhur Sokak Lezzetleri:
- Kokoreç
- Balık Ekmek
- Döner
- Midye Dolma