Kayseri’de gezilecek yer yok ki! Demeyin çünkü Kayseri Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri ve Kapadokya yöresindeki önemli merkezlerden biridir.
Gelişmiş sanayisinin yanı sıra, Erciyes Kayak Merkezi ile kış turizmi içinde önemli bir merkezdir.

İşte Kayseri’de Gezilecek Yerler Listesi:

1. Erciyes Kayak Merkezi:

Türkiye’nin kış turizmi açısından en önemli merkezlerinden olan Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri şehir merkezine 22 km uzaklıkta yer alırken, 3900 metre yükseklikteki kayak pisti ile Kış sporları için oldukça elverişli bir konumda yer almaktadır.

2. Kapuzbaşı Şelaleleri:

Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Dünyanın en yüksek şelaleleri arasında olan Kapuzbaşı şelalesi, görenlerin beğenisini kazanıyor.
Bölgede beş tanesi büyük, iki tanesi küçük, yükseklikleri 30 ile, 70 metre arasında her biri dereyi besleyecek güçte olan 7 şelale vardır.

3. Soğanlı Harabeleri:

Kayseri’de Gezilecek Yerler listemizin 3. sırasında Soğanlı Harabeleri yer alıyor, Kapadokya yöresini andıran oluşumlarda; kaya kiliseler, kaya mezarları, güvercinlikler ve mağaralar bulunuyor.
Soğanlıda; Karabaş Kilisesi, Saklı Kilise, Tahtalı Kilise, ve Kubbeli Kilise gibi Hıristiyanlığın ilk yıllarına ait izler taşıyan yapılar bulunuyor.

4. Kayseri Kalesi:

Kayseri il merkezinde yer alan kale, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamaoğulları ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. İhtişamını hiç kaybetmeyen Kalenin Büyük bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır.


5. Sahabiye Medresesi:

Şehrin merkezinde yer alan Medrese, Selçuklu dönemi eserlerinden biridir. Selçuklu veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1267 yılında yaptırılmıştır. Medrese “Sahip Ata Medresesi” olarak da bilinmektedir.

6. Karatay Kervansarayı:

Kayseri’nin Bünyan ilçesi, Karadayı Köyünde bulunan Karatay Kervansarayı, Anadolu Selçukluları döneminde Selçuklu Sultanı Celalettin Karatay tarafından yaptırılmıştır.
Karatay Kervansarayı, Bereket, bolluk ve korunmayı simgeleyen taşa işlenmiş figürlerin bulunduğu Selçuklu dönemine ait taş işçiliğin en iyi örneklerinden biridir.

7. Zamantı Nehri:

Zamantı Irmağı, Türkiye’de rafting yapılabilen önemli akarsularından biridir. yurt dışından gelen rafting tutkunlarını kendine hayran bırakan nehir, dev kanyonlar içinden geçiyor ve rafting tutkunlarına eşsiz doğal güzellikler sunuyor.

8. Güpgüpoğlu Konağı(Etnoğrafya Müzesi):

Kayseri merkezde Cumhuriyet Mahallesinde yer alan bina, Haremlik ve Selamlık olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Gerçeğine uygun şekilde restore edilen Güpgüpoğlu Konağı, Müze-Ev ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılmaktadır.

9. Kayseri Arkeoloji Müzesi:

Kayseri Arkeoloji Müzesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri ilinin tarihine ışık tutan eserleri görmek mümkün. Müzede; Roma ve Bizans dönemine ait binlerce eser bulunmaktadır.

10. Hunat Hatun Külliyesi:

Selçuklu Hükümdarlarından I. Alâeddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından 1238 yılında yaptırılmış, süslü ve gösterişli yapısıyla dikkat çekmektedir.

11. Kayseri Atatürk Müzesi:

Atatürk’ün ilk Kayseri ziyaretinde bu binada konaklaması bakımından önemli bir yapıdır. Müzede; Atatürk’e ait eşyalar, Atatürk’e ait resimler ve konakladığı oda ziyaret edilebilmektedir.

12. Ali Dağı Yer Altı Şehri:

Kayseri’nin Talas İlçesi’nde Ali Dağının eteklerinde, Bizans döneminden kalma yeraltı şehri ve sarnıç bulunuyor. Bizans döneminden kalma yer altı şehrinin 1300 yıllık olduğunu tahmin ediliyor.

13. Derevenk Vadisi:

Kayseri’nin Talas ilçesinde yer alan Derevenk Vadisine yürüyüş yaparak ulaşmak mümkün. Doğaseverlerin keşifler yapabilecekleri güzel bir coğrafyaya sahip Derevenk Vadisi’ni ziyaret etmelisiniz.

14. Şahruh Köprüsü:

Kızılırmak üzerine yapılan Şahruh köprüsü, Dulkadiroğulları döneminde inşa edilmiştir. 144.5 metre uzunluğunda Kayseri’nin Sarıoğlan ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kayseri’nin Meşhur Lezzetleri:

  • Pastırma
  • Mantı
  • Toga Çorbası
  • İncir dolması
  • Kayseri köftesi