Mevlana şehri olarak bilinen şehir Yüz ölçümü olarak Türkiye’nin en geniş ilidir. Gezilebilecek yerler bakımından oldukça zengin olan şehri Ankara veya yakın illerden günü birlik gezmek için ziyaret edebilirsiniz.
1. Mevlana Müzesi :
Mevlana Celalettin Rumi’nin hafızalarımıza kazıdığı o söz ‘Ne olursan ol gel’ kendini bilmeye ve aşka dayanan yaşama felsefesi yıllar boyunca bir çok kişiyi etkiledi ve hala etkiliyor.Konya’ya galipte Mevlana müzesine uğramamak olmaz.
2. Alâeddin Tepesi(Alâeddin Camii) :
Karatay ilçesinde yer alan tepenin tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzandığı görülmektedir. Tepede bulunan Alâeddin Camii Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yapılmıştır.
3. Karatay Müzesi(karatay Medresisi) :
Karatay ilçesinde yer alan müze Sultan II. İzzeddin Keykavus Devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yapılmıştır ve medresenin kubbesi turkuaz çinilerle kaplıdır.
4. İnce Minareli Medrese(Taş Eserleri Müzesi ) :
Medrese 1956 yılında taş eserleri müzesi olarak açılmıştır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde Vezir ‘Sahip Ata Fahrettin Ali’ tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 1264 yılında inşa ettirilmiştir.
5. Nasrettin Hoca Türbesi :
Güldürürken düşündüren,Mizah denince akla gelen büyük filozof Nasrettin Hoca’nın türbesini de Konya’nın Akşehir ilçesinde görebilirsiniz.
6. Konya Sille - Aya Eleni Kilisesi :
327 yılında Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kilise bir çok onarım görmüş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
7. Sırçalı Medrese :
1242 yılında Selçuklu Devleti döneminde yapılan medrese Anadolu’nun önemli medreseleri arasında yer almaktadır.
8. Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi :
Mevlana Celaleddin Rumi’nin hayatında büyük öneme sahip olan Şems-i Tebrizi’nin Türbesi 1510 Emir İshak Bey tarafından mescitle birlikte elden geçirilmiş ve genişletilmiştir.
9. Japon Kyoto Parkı :
2010 yılında Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan park 36 bin metrekarelik alanıyla görülmeye değer güzelliktetir.
10. Aziziye Camii :
Taş işçiliğiyle ve minareleriyle dikkat çeken camii 1671-1676 yıllarında ‘Şeyh Ahmet’ tarafından yaptırılmıştır.
Kona’nın Meşhur Yemekleri:
- Etli Ekmek
- Mevlana Şekeri
- Mevlana Böreği