Aksaray gezilecek yerler bakımından oldukça şanslı bir ildir. Kapadokya yöresi içinde yer alan Aksaray ili eski bir yerleşim alanıdır. Peribacaları ve tarihsel kalıntılarıyla turizm açısından önemli bir yere sahiptir.

1. Kilise Cami (Aziz Gregorius Kilisesi):

Aziz Gregorius Kilisesi, Aksaray şehir merkezine 37 Km uzaklıkta bulunan Hristiyanlık dönemi önemli eserlerinden biridir. Yapı 385 yılında kilise olarak inşa edilmiştir olup, çan kulesi minareye dönüştürülerek camiye çevrilmiştir.

Kilise Cami

2. Selimiye Peribacaları:

Kapadokya yöresi içinde yer alan Aksaray’da Peribacalarını da görmek mümkün. Aksaray iline bağlı Güzelyurt ilçesinde yer alan Selimiye Peribacalarını katedrali, kayaya oyulmuş kaleyi, Selime Sultan Türbesini ve kaya kiliselerini görmek mümkün.

Selimiye Peribacaları

3. Aksaray Müzesi:

Müzede bağışlanan ve Aksaray sınırları içerisinde yapılan kazılar sonucunda elde edilmiş yaklaşık 16 bin eser bulunuyor. 10.200 m2 açık alan, 2400m2’lik kapalı alan üzerine kurulan müze Anadolu Selçuklu kümbetlerinden ve peribacalarından esinlenerek inşa edilmiştir.

Aksaray Müzesi

4. Aksaray Saat Kulesi:

Daha iyi bir şehir meydanı oluşturmak amacıyla 2014 yılında inşa edilen saat kulesi, estetik bir görünüme sahiptir.

Aksaray Saat Kulesi

5. Aksaray Ihlara Vadisi:

Eski adı “Peristremma” olan Ihlara Vadisi, Aksaray İli, Ihlara Kasabasında, Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Vadi, kendisine has jeolojik özelliği sayesinde turistlerin uğrak noktalarından biri.

 Aksaray Ihlara Vadisi

6. Aksaray Zinciriye Medresesi:

Zinciriye Medresesi: Aksaray, Zincirli Mahallesinde bulunmaktadır. 20.yy başlarına kadar Medrese olarak kullanılmış, 1940 yılından itibaren kısa süre cezaevi olarak da kullanılmış, 1969 yılından itibaren Müzeye dönüştürülmüştür.

 Aksaray Zinciriye Medresesi

7. Güzelyurt Evleri:

Güzelyurt’taki Türk - Rum Evleri, Kapadokya mimarisinin en iyi örnekleridir. Yarı kayaya oyma evler 1924 yılına kadar, bölgede yaşayan Rum ve Türk aileler tarafından yapılmıştır.

  Güzelyurt Evleri

8. Aksaray Sümbüllü Kilise:

Aksaray ilinde bulunan Sümbüllü Kilise’nin bir manastıra ait olduğu düşünülmektedir. Hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. İncelemelerde XI - XII yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

 Aksaray Sümbüllü Kilise

9. Kırkdamaltı Kilise(Saint Georges Kilisesi):

Selçuklu Sultanı II. Mesud’un resminin de bulunduğu kilisede, Yunanca bir kitabe de kilisenin bulunmaktadır.

Kırkdamaltı Kilise

10. Selime Katedrali:

Katedralin 10. YY sonunda yapıldığı düşünülmektedir. Kilise, peribacaları ve manzarasıyla Kapadokya’ya gelenlerin gözdesi haline gelmiştir.  Selime  Katedrali


Aksaray’ın Meşhur Lezzetleri:

  • Sıkma
  • Kuskus Pilavı
  • Dolma Mantı