Bursa gezilecek yerler bakımından oldukça şanslı bir şehirdir. Bursa, Türkiye’nin 4. büyük ili ve ekonomik açıdan gelişmiş bir şehirdir. Osmanlıya başkentlik yapmış olan şehirde birbirinden değerli bir çok görülmeye değer tarihi yapı bulunmaktadır.
1. Ulu Camii:
Kent merkezinde bulunan camii, Bayezid tarafından yaptırılmıştır. 1400 yılında tamamlanan camiinin mimarı Ali Neccar olduğu sanılmaktadır. Minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap sanatına geçişin önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.
2. Cumalıkızık Evleri:
Bursa gezilecek yerler listesindeki en popüler gezi yerlerden biride Cumalı Kızık köyüdür. Günümüzde Yıldırım İlçesinin bir mahallesi konumunda olan Cumalı Kızık, kurulmuş beş Kızık köyünden biridir. Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze kadar koruyan bu köy koruma altına alınmıştır. Cumalı Kızık köyü tarihi dokusu nedeniyle birçok film ve diziye ev sahipliği yapmıştır.
3. Tophane Saat Kulesi:
Tophane Saat Kulesi, Osmangazi ve Orhan Gazi Türbeleri’nin de bulunduğu Tophane parkında bulunur. Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ancak 1900’lü yıllarda yıkılmıştır. Yapımına yeniden 2 Ağustos 1904’te başlanmış, 31 Ağustos 1905’te tamamlanarak Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 30. yılında Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından 31 Ağustos 1906 yılında törenle açılmıştır.
4. Koza Han:
Bursa’da Ulu Cami’nin hemen yanında bulunan Koza Han, 1491 yılında Sultan II.Beyazıd tarafından yapılmıştır. Koza Han yıllar boyu ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı yer iken günümüzde ipek kumaşlar, ipek eşarplar, ipek şallar, hediyelik çeşitli eşyaların satıldığı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği güzel bir tarihi mekândır.
5. Uludağ:
Uludağ, kayak pisti ve otelleri le Türkiye’nin en büyük kış turizmi merkezidir. Uludağ Oteller Bölgesi’nin Bursa şehir merkezine uzaklığı 36 kilometre ve yaklaşık 35 dk. Uzaklıktadır.
6. Bursa Kalesi:
Bursa, MÖ. 7. yüzyılda bölgeye yerleşen ve MÖ. 327’de bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialılar tarafından M.Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur. Zamanla kentin Prusias olan ismi Prusa, sonra da Bursa olarak değişmiştir. Bithynialılar tarafından inşa edilen Bursa Kalesi, çeşitli kuşatmalar sırasında hasarlar almıştır. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bir çok onarım görmüştür.
7. Osman Gazi Türbesi:
Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin kabrinin bulunduğu türbedir. Bursa Tophane semtinde, Şehitlik Anıtının yanındadır. Osman Gazi Söğüt’te öldüğü zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine defnedilmiştir. Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra cesedi Bursa’ya getirilerek Bizans döneminde yapılan Saint Elia (Gümüşlü Kümbet) Kilisesine gömülmüştür. İlk olarak Orhan Gazi ile aynı çatı altına defnedilse de 1855 depreminde türbe yıkılınca bugünkü türbeyi Sultan Abdülaziz 1863’de yeniden yaptırmıştır. Sekizgen planlı türbenin giriş kapısı hariç her yanında yuvarlak kemerli pencereler bulunmaktadır. Türbenin ortasında Osman Gazi’nin pirinç parmaklıkla çevrili, gösterişli sandukası vardır. Bunun dışında Sultan I.Murad’ın oğlu Savcı Bey, Alaaddin Paşa, Osman Gazi’nin oğlu İbrahim , Orhan Gazi’nin eşi Asburçe Hatun ile sultanlara ait sandukalar bulunmaktadır.
8. Orhan Gazi Türbesi:
Tophane semtinde, Osman Gazi Türbesi’nin karşısındadır. Saint Elie Kilisesi kalıntısı üzerine inşa edilen binada, Kiliseye ait mozaik kalıntıları günümüze kadar gelmiştir. Osman Gazi türbesi ile Orhan Gazi türbesi aynı yerdeyken 1855 depreminde yıkıldıktan sonra 1863’de yenilenmiştir.
9. Osmanlı Evi Müzesi:
Günümüzde müze olarak kullanılan ev, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmed’in doğduğu ev olarak bilinmektedir. İki kattan oluşan evde ev de Osmanlı dönemine ait bazı kesitlere yer verilmiştir.
10. Muradiye Külliyesi:
Bursa’da Osmanlı tarafından yaptırılan son külliye Muradiye Külliyesidir. Sultan II. Murad’ın1425-1426 yılları arasında yaptırılan külliye bulunduğu semte de ismini vermiştir. Cami, hamam, darüşşifa, medrese ve türbeden oluşmaktadır.
BURSA’NIN MEŞHUR LEZZETLERİ:
Bursa gezilecek yerler bakımından zengin olduğu kadar mutfağıyla da oldukça zengindir.
Bursa mutfağı, Türk mutfağı içerisinde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı Devletine başkentlik yapmış bu şehrin Türkiyenin meşhur lezzetlerini çıkarması tesadüf değildir.
- İskender Kebabı
- İnegöl Köfte
- Kemalpaşa Tatlısı
- Kestane Şekeri