Eskişehir gezilecek yerler bakımından oldukça şanslı bir ildir. Büyük bir kampüsü andıran şehir de, Anadolu üniversitesi ve Osmangazi üniversitesi olmak üzere iki üniversite bulunmakta.

Eskişehir, Anadolu’nun en güzel şehirlerinden birisidir. Her geçen gün yenileri eklenen parklarıyla, heykelleriyle ve müzeleriyle Türkiye’nin görülmesi gereken en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Eskişehir’de sadece Sazova Parkının tamamını gezmek için bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Sazova parkında: Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Bilim, Sabancı Uzay Evi, Deney Merkezi, Eti Sualtı Dünyası, Türk Dünyası şaheserleri parkı ve son olarak eklenen Hayvanat Bahçesi bulunuyor.

İşte Eskişehir’e yolunuz düştüğünde gezilecek 10 yer:

1. Odunpazarı Evleri:

Eskişehir’ in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı, ihtişamı ve onun eşsiz evleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Odunpazarı Evleri, Osmanlı döneminin kent mimarisinin önemli özelliklerini içinde barındırıyor. Hem yaşam alanı hem de ailenin faaliyetine uygun biçimde tasarlanan evlerde genellikle alt katta ahır, mutfak, çamaşırlık ve depo bulunurken aile, yaşamını üst katlarda sürdürüyor. Evliya Çelebi, Odunpazarıyla ilgili seyahatnamesin de büyük bir övgü ile söz etmiştir.

Anıtkabir

2. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi:

Eskişehir’e büyük hizmetleri bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir İline kazandırdığı ve Dünyanın bir çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi” dir.

Müzede, 160 kişinin heykeli yer almaktadır. Atatürk’ün farklı dönemlerini yansıtan heykelleri, yerli ve yabancı liderlerin, medya mensuplarının, sanatçıların ve sporcuların canlıymış hissi uyandıran heykelleri, farklı dekorlarla sergilenmekte. Müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden bazı kesitlere de yer verilmiştir.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

3. Sazova Parkı:

Eskişehir ‘de geniş bir alana kurulan park Bilim, sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanmıştır. Her geçen gün genişleyerek Türkiye’deki en kapsamlı en büyük parklardan biri haline geldi. Parkın içerisinde: korsan gemisi, masal şatosu, bilim merkezi, Sabancı uzay evi, amfi tiyatro, oyun parkları, gezi treni, nuhun gemisi, eti sualtı akvaryumu, gezi alanları ve restoranlar bulunmaktadır.

  • Masal Şatosu: Disneyland şatosununum bir benzeri olan yapı , çocuklar için büyük ilgi uyandırıyor. Masal şatosunun her bir köşesinde birbirinden güzel masal karakterlerini bulmak mümkün. Rehber eşliğinde, gruplar halinde ücretli gezilebilen bölümleri de bulunan şatonun ücretsiz gezilebilen bölümleri de bulunuyor. İçerisinde hatıra fotoğrafları çekile bilinen yerler ve restaurantıda bulunuyor. Seyir tepesinden parkın her bölümünü görmeniz mümkün. Sazova Parkı
  • Sabancı Uzay Evi: Sabancı grubu tarafından yapılan uzay evi, Dünya ve gezegenlerle ilgili bilgilendirici sunumların yapıldığı, meraklıları için eğlenceli ve bilgilendirici güzel bir yer. Sabancı Uzay Evi
  • Bilim, Deney Merkezi: Bilim Deney Merkezi, çocukların erken yaşlarda bilim ve fen kuralları ile tanışmaları için açılmış örnek bir binadır. Bilim, Deney Merkezi
  • Eti Sualtı Dünyası: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve ETİ’nin desteğiyle hayata geçirilen ETİ Sualtı Dünyası 3200 metrekarelik alana kurulmuştur içerisinde akvaryum dışında hediyelik eşya satışı ve kafeterya alanları da mevcuttur. Eti Sualtı Dünyası

4. Porsuk Çayı ve Adalar:

Şehrin ortasından akan porsuk çayı, şehre ayrı bir modern hava katlatıyor. Venedik kanallarını anımsatan porsuk çayında bot gezintisi yapabilir ya da Belediye’nin kendi imkanları ile yaptığı gondollarda porsuk çayının güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Porsuk çayı kenarında adalar bölgesinde; kafe, restoran ve eğlence mekanlarıyla yaşayan güzel vakit geçirilebilecek bir yer haline gelmiştir

Porsuk Çayı

5. Kent Park:

Eskişehir otogarı karşısında, porsuk çayı kıyısında bulunan kent park, Porsuk Nehri’nin temizlenmesiyle oluşturulan 350 metre uzunluğundaki yapay plaj, deniz olmayan şehre plaj yapılarak Eskişehir ve çevre illerden yoğun ilgi görmektedir. Parkın içerisinde yapay plaj dışında, restoran ve kafeler, açık yüzme havuzları, yürüyüş alanı, yapay gölette bulunuyor.

Kent Park

6. Şelale Park:

Eskişehir Odunpazarı ilçesinde yer alan park, 1.400 metre karelik alana sahip şelalesi, çocuk oyun alanı, çocuk spor alanı, yürüyüş yolları, ahşap yel değirmeni, seyir terası ile Eskişehir’i seyretmek isteyen herkesin kuşkusuz uğraması gereken bir yer. Restoran ve kafeterya da bulunan parkta Muhteşem bir Eskişehir manzarasını seyretmenizi sağlıyor.

Şelale Park

7. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi:

Türkiye’de ilk açılan cam sanatları müzesidir. müze içerisinde yer alan yerli ve yabancı sanatçıların kendi atölyelerinde yapıp müseye bağışladıkları cam sanatının eşsiz eserlerini görebiliriniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

8. Kurşunlu Külliyesi:

Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Osmanlı vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Büyük Kervansaray hariç, külliye içinde bulunan binalar Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve 1525 yılında tamamlanmıştır. Külliye içerisinde; cami, şadırvan, zâviye (medrese), talimhane, harem, imâret, Mevlevî şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır.
Kurşunlu Külliyesi

9. Lüle Taşı Müzesi:

Lüle Taşı Müzesi, Kurşunlu külliyesi içerisinde yer alıyor. Bölgede yüz yıllardır kullanılan lületaşı, müze sayesinde dünyaya tanıtma imkanı sunuyor. 60 sanatçıya ait 400 civarında eseri bünyesinde bulunduruyor. Müzede birçok nesnenin lüle taşından yapılmış halini bulmanız mümkün. Müze içerisinde Hediyelik eşya satışı da yapılıyor.

Lüle Taşı Müzesi

10. Atlıhan El Sanatları Çarşısı:

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, 1850’li yıllarda, çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, köylülerin ve kendilerinin konaklamaları için yapılmıştır. Birçok farklı alanda kullanılan çarşı Günümüzde bünyesinde yer alan 25 adet atölyesi ile el sanatlarının üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Çarşısı; Türkiye’de lüle taşını tanımak ve ürünlerini görmek isteyenler için güzel bir çarşı haline gelmiştir.

Şelale Park

ESKİŞEHİR’İN MEŞHUR LEZZETLERİ:

  • Çiğ Börek
  • Met Helvası
  • Haşaşlı Ekmek